Go to Top

El cinturó de seguretat. L’energia.

 
És molt important que tots tinguem clar què és l’energia, ja que és un concepte físic bàsic a l’hora d’entendre molts dels fenòmens que ens envolten en la societat moderna.

Ensenyarem als nens i joves que l’energia ni es crea ni es destrueix, solament es transforma.

Cada vegada que transformem l’energia, en perdem gran quantitat. L’energia perduda es dissipa escalfant l’aire i mai torna. Per aquesta raó, és molt important que els tècnics i científics investiguin com millorar el rendiment energètic de totes les màquines i objectes que ens envolten.

Quan un cotxe accelera, el motor d’explosió converteix l’energia continguda en el combustible en energia mecànica. El rendiment és molt baix, car només una petita part de l’energia s’aprofita. La resta es perd convertida en calor. L’energia que escalfa el motor es dissipa principalment pel radiador. També es perd energia amb els gasos de l’escapament, i escalfant els engranatges de la caixa de canvis i els rodaments de la transmissió.

Quan l’energia mecànica arriba a les rodes, l’adherència dels pneumàtics sobre el paviment genera una força que accelera la massa del vehicle. L’energia mecànica es converteix en energia cinètica.

Mira les fotografies de dalt. Els mals conductors acceleren tan esvalotats que els pneumàtics patinen, es destrueix la goma i el cotxe accelera menys: un desastre.

 

Anunci de la Prefectura Central de Tràfic


Anunci de la Jefatura Central de Tráfico

 

Quan el cotxe arriba a la velocitat desitjada, el motor ha de seguir empenyent per compensar la molta energia que es perd per vèncer la resistència de l’aire.

Els pneumàtics en rodar posen resistència i s’escalfen. A més, se segueixen escalfant els rodaments i els engranatges de la transmissió i la resta dels òrgans mecànics del motor.

Per aquesta raó, els bons conductors deixen d’accelerar i de gastar combustible quan veuen al lluny un semàfor en vermell o un possible obstacle, i així el cotxe a poc a poc va perdent l’energia cinètica amb totes aquestes resistències, i va reduint la seva velocitat.

Si el semàfor es posa en verd, acceleren i segueixen la seva marxa. Si el semàfor segueix en vermell, trepitgen el pedal del fre i tota l’energia cinètica restant es converteix en calor.

En accelerar el cotxe, nosaltres també accelerem, perquè el respatller del seient ens empeny. Durant la frenada, nosaltres ens aturem pel fregament del nostre gluti en el seient, o perquè ens recolzem amb força amb les cames i braços.